Komt Hedwig naar kasteel Doornenburg?

Meneer de Uil. Een autoriteit ten tijde van de Fabeltjeskrant. Tijdens de Griekse Oudheid stond de Uil van Athene synoniem voor kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. Bij Joop den Uyl was dat een twijfelgeval.

Anno 2018 is de uil het onderwerp van geschil tussen kasteel Doornenburg en de gemeente Lingewaard.

Want binnenkort, op 14 april a.s., organiseert Lemistore uit Almere het allereerste HARRY POTTER CASTLE EVENT op kasteel Doornenburg. Een groots evenement voor jong en oud EN voor alle Harry Potter fans in Nederland en omstreken. Een festijn met look-a-likes, uitdagingen als boterbier en toverstaf maken en veel creativiteit. We schreven er onlangs nog over.

Harry’s eerste vriend was de uil Hedwig en dus mag die tijdens het kasteelfestijn niet ontbreken. En daar knelt nu de schoen, want onder andere SP Lingewaard is fel gekant tegen de ‘commerciële uitbuiting van dieren’. Argumenten als mishandeling en slechte verzorging worden opgevoerd om alle vormen van exploitatie van dieren te verbieden.

En daar is DeDoornenburger het mee eens! Als dieren aantoonbaar worden mishandeld en slecht verzorgd dan mag de eigenaar flink worden aangepakt en mag het houden van dieren worden verboden.

Maar dat moet AANTOONBAAR zijn. In tegenstelling tot het buitenland is dat in Nederland zeer zelden het geval. Eigenaren die dieren mishandelen laten zich bovendien zelden zien op openbare bijeenkomsten, want het Nederlandse publiek is niet gek en je staat voor je het weet met ‘naming en shaming‘ op social media.

Weet bovendien wel wat je zegt, want waar ligt de grens? Wanneer worden dieren ‘commercieel uitgebuit’ of is het een ‘commerciële attractie’? Valt een vogeltentoonstelling daar ook onder? Of een open dag op een veehouderij? Een kinderboerderij? Roodkapje? En hoe zit het met het paard van Sinterklaas? Of de os en de ezel in een levende kerststal? Om van de paashaas nog maar niet te spreken.

Voor de meeste dierenliefhebbers is het dier een hobby. En een hobby wil je graag delen met anderen. Zo lang dieren goed verzorgd worden en niets te lijden hebben van knuffels en strelingen door kinderhandjes lijkt het verbod dat de politiek nastreeft buitenproportioneel. Een teveel gehanteerde strategie tijdens verkiezingstijd trouwens.

Om in terminologie te blijven: ze maken ‘van een mug een olifant’. Kortom… hou de vinger aan de pols, maar laat groot en klein ook genieten van de prachtige dieren.

2 Comments

 1. Wat een opmerkelijk bericht van De Doornenburger.De SP heeft zich namelijk niet bemoeit met dit evenement. En ook helemaal geen argumenten als ‘dierenmishandeling en slechte verzorging’aangevoerd voor een verbod. Het is de Burgemeester die in actie is gekomen.

  Deze verwarring is wellicht ontstaan door de, in de zomertijd, door de SP, gestelde vragen omtrent,aan blokken, vast-geketende nachtuilen op de kermisbraderie in Gendt. Daarbij was niet alleen sprake van aantasting van dierenwelzijn maar bleek de ‘uitstaller’ ook niet verzekerd te zijn voor ongelukken met de dieren.

  Ook is het goed om te beseffen dat een oehoe in staat is om een kindergezichtje binnen een seconde te verwoesten met zijn grote, krachtige klauwen.En als dat gebeurt dit niet alleen tot een hoop ellende voor het kind en familie leidt maar ook dat de gemeente dan aansprakelijk wordt gesteld als de ‘uitstaller’ niet verzekerd is.

  Kortom, dit artikel is wel aan de nodige aanpassingen toe wil het aan de kwalificatie ‘feitelijk’ voldoen 😉

  Met vriendelijke groet,

  Brian Claassen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*