Komt Doornenburg droog te staan?

Café Gijsbrecht van Amstel. Café Het Wapen van Doornenburg. Café Het Anker. De Ancari Bar. Zaal Kort Oisterwijck. Café Scheers.

Illustere namen van cafés en barretjes uit een rijk verleden die jarenlang het decor vormden voor kermis, carnaval en frühsjoppen. Halverwege de jaren ’70 werden CV de Riensplitsers opgericht, maar al veel eerder werd er carnaval gevierd in ons pittoreske durpke. En nog véééél langer natuurlijk de kermis.

Met bussen en platte karren werden in die jaren feestvierders vervoerd van café naar café, waardoor niet alleen bezoekjes werden gebracht in het dorpscentrum maar ook aan het buitengebied met bijvoorbeeld Café Rijnzicht, Zalencentrum de Waay en de Ancari Bar.

Doornenburg vierde feest in ALLE Doornenburgse kroegen.

Anno 2018 is dat beeld totaal veranderd. Kroegen als Gijsbrecht van Amstel en Het Wapen van Doornenburg verdwenen volledig, Het Anker kreeg een woonbestemming, en afgelopen jaar verloren we binnen 12 maanden door verschillende oorzaken de Ancari Bar, Bongo’s Bar en Café ’t Jagthues.

Inmiddels wordt er in de durpse wandelgangen gefluisterd dat Zaal Kort Oisterwijck aan de Pááánderseweg te koop staat. Inclusief cafetaria, café, zaal en honk van de schietvereniging, biljarters en dartclub.

Als ook Zaal Kaa Oo verdwijnt betekent dat dat het aantal particuliere cafés in het centrum zijn gereduceerd tot 0. En dat, afgezien van sport- en verenigingskantines, Café de Ontmoeting, Zaal de Waay en Café Restaurant Rijnzicht het driemanschap vormen dat de Doornenburgse dorst nog kan lessen. Een verarming van niet alleen de voorzieningen in Doornenburg, maar ook van een stukje cultuur.

bron foto: Google Streetview

4 Comments

 1. Schijnbaar hebben we er geen behoefte meer aan.alle feestjes worden thuis gevierd of gaan liever op vakantie.
  Ze hebben ook klanten nodig om te bestaan.

 2. Dieptriest… Is er geen Doornenburger met een beetje ondernemingszin te vinden die het kroegleven weer nieuwe adem geeft?
  Ik woon al jaren niet meer in mijn geboortedorp maar een goede kroeg is echt een noodzaak, overal…

  • Mooi stukje Thea, ik denk dat het niet meer haalbaar is in Doornenburg, iedere vereniging moet tegenwoordig zijn eigen broek ophouden dus hebben allemaal een eigen bar voor de inkomsten. Zou wel weer leuk zijn een gezellige kroeg met op tijd een beetje live muziek (hier liggen jouw kansen). We wachten op een leuke kroegbaas of bazin die het ziet zitten met ons Doornenburgers.

   • In het cafe Kort Oisterwijk heb ik en vele andere Doornenburgers, in 1957 de voetbalwedstrijd Oostenrijk – Nederland op de TV gezien. Toen waren er in het dorp amper TV toestellen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*