Historische Kring wil unieke veldoven behouden

Een van de minst bekende monumenten van Doornenburg mag zich in de warme belangstelling verheugen van de Historische Kring Doornenburg.

In de Roswaard vlakbij de Burgeu staat op een terp in de polder een oude, vergeten veldoven, die als enige in zijn soort in de Betuwe is overgebleven. “De oven herinnert op ondubbelzinnige wijze aan het harde leven van de steenfabriek arbeiders, die zich hier met vrouw en kinderen letterlijk in het zweet gewerkt hebben om in hun levensonderhoud te voorzien“, zo schrijft de Kring.

De steenoven is al heel lang niet meer in gebruik en in vervallen staat. Ook de slechte toegankelijkheid van de Roswaard draagt niet echt bij aan de bekendheid en historisch besef van het monument. De Historische Kring wil dit graag verbeteren en wil het gebouw behouden voor het nageslacht.

Meer weten? Dinsdag 23 januari is er weer een inloopavond in het Ontmoetingscentrum. De Kring begint om 19:00 uur. Meer info staat HIERO.

foto: Paul Kerckhoffs

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*