Lingewaard en Vitens… de eerste ronde!

Zo. De gemeente Lingewaard heeft in de vorm van wethouder Helga Witjes afgelopen maandag een babbeltje gemaakt met watertrappelaar Vitens.

De watermaatschappij wilde de kosten voor precariorechten, een dikke miljoen euro, doorbelasten aan de inwoners van Lingewaard. Dat zou zo’n 105 keiharde euri per jaar per huishouden gaan kosten. We schreven daar al eerder over, en we waren niet de enige. Zie HIERO. En DAARO. En GINDSO.

De gemeente heeft in ieder geval opnieuw duidelijk gemaakt dat de kosten die door Vitens aan inwoners worden doorberekend door de gemeente financieel worden gecompenseerd. In welke vorm is nu nog niet duidelijk, maar berichtgeving over extra kosten voor de inwoners van onze prachtgemeente zijn dus NIET WAAR. “Fakenews” zou Trump zeggen.

Omdat Vitens met een aantal gemeenten (waaronder Lingewaard) nog een juridisch appeltje te schillen heeft over betaling van precariorechten leek de hele betaalactie nogal voorbarig. De rechtszaak loopt nog, Vitens heeft ook nog geen cent betaald aan de gemeente maar wil zich wel financieel indekken en laat de inwoners alvast de kosten voorschieten, onafhankelijk van de uitslag van de rechtszaak.

En dat is om zijn minst raar. Want wat gebeurt er als Vitens de rechtszaak wint? Worden dan die 105 euri per huishouden teruggestort? Het volledige bedrag? Of pas na aftrek van door Vitens ‘gemaakte administratiekosten’?

Ook raar is dat een aantal Lingewaardse oppositie partijen helemaal los gaan op het college over deze zaak. Terwijl in 2016 de volledige gemeenteraad (inclusief oppositie) UNANIEM hebben ingestemd met de precarioheffing. Als je dan gaat schelden heb je toch een serieus seniorenmomentje aan de fiets hangen. Komt vast door die naderende datum van 21 maart… Gemeenteraadsverkiezingen.

Affijn… we horen nog wel hoe de gemeente alles denkt te vergoeden. Dit keer geen olifant met een lange snuit want het verhaaltje is nog niet uit. Wordt vervolgd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*