BREKEND! Op de barricades!

Omwonenden van een geitenhouderij aan de Angerensestraat zijn het helemaal ZAT!

De geitenhouder, die momenteel een vergunning heeft voor 700 geiten, wil een nei-je stal bouwen voor nog eens 1500 geiten extra, en dat is de omwonenden in het verkeerde keelgat geschoten.

Niet alleen de stankoverlast is een punt, maar vooral de verhoogde kans op longaandoeningen en – nog erger – de kans op mogelijke Q-koorts is een groot probleem.

We gaan èkkes schooljuffen: ” Aan de Angerensestraat zit sinds kort een geitenhouderij met meer dan twee duizend geiten die voor een enorme overlast zorgt en de gezondheid van bijna heel Gendt en Doornenburg bedreigt door Q koorts en longontsteking. Het RIVM en GGD hebben hier naar  een  landelijk onderzoek gedaan en daaruit blijkt “klip en klaar” dat er binnen een straal van 2 km een verhoogde kans is op longaandoeningen. Een straal van 2 km omvat bijna geheel Doornenburg en Gendt. Daarnaast zijn er afgelopen week  weer gevallen van Q koorts gemeld in Nederland. Dus dit zou hier ook zomaar  kunnen gebeuren” aldus het persbericht.

Aanstaande donderdag wordt door de gemeenteraad een besluit genomen over de vergunning. Omwonenden willen graag dat hun stem – en die van Gendt en Doornenburg – gehoord wordt en dat de Raad de volksgezondheid niet uit het oog verliest.

Een tweede punt is dat oud-huisarts Luuk Timmers zeer recent een brandbrief heeft geschreven gericht aan College en Raad waarin hij zijn grote zorg uitspreekt over de uitbreiding van de geitenhouderij.

Een citaat: ” Welke desastreuze effecten de intensieve geitenhouderij op de gezondheid van  omwonenden kan hebben is in de afgelopen jaren in Brabant genoegzaam gebleken. Toen heeft de overheid in mijn ogen steken laten vallen om de omwonenden te beschermen. De grootste uitbraak op mondiaal niveau ooit van Q-koorts! Kennelijk is het leereffect van een dergelijke ramp maar kort.(…) Gelet op de bestaande onzekerheid over de gezondheidseffecten lijkt mij het mij dan ook op zijn plaats geen vergunning voor uitbreiding te verlenen, onder het motto “better safe than sorry”.

Kortom… lees onderstaande oproep en hou donderdagavond vrij voor een ritje naar de Valom in Huessen. En laat uw stem horen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*