De ouwe deus van tante Teus ** UPDATE **

Vandaag verrast tante Teus ons met twee (2!!) zwart wit prentjes die ze tevoorschijn toverde uit haar ouwe stoffige deus. De foto’s zijn echter niet erg duidelijk en ooit gekopieerd uit een oude krant.

In 1956 werd het oude huis van de familie Casterop (hoek Veerweg-Blauwe Hoek) vervangen door een fonkelnei-je woning. Volgens de durpse overlevering werd de bouw door arbeiders gratis uitgevoerd, en de bakstenen waren één voor één bij elkaar gesprokkeld.

Op de foto’s zijn zowel het oude als het nei-je huis te zien. Anno 2017 staat op diezelfde locatie inmiddels alweer een ander huis, maar dat terzijde.

Wie weet hoe dit verhaal in elkaar stak? Waarom werd het huis gratis gebouwd? En klopt het dat de bakstenen bij elkaar waren verzameld? Wie het weet mag het onderaan in de comments neerpennen. Of mailen naar dedoornenburger@gmail.com

** UPDATE **

Stukje ontvangen uit de Gelderlander van 23 maart 1956:

“Ja, ze kwamen gewoon bij me vragen of ik een ander huis wilde. Ik hoefde alleen maar ja of nee te zeggen. Dat  kregen we te horen van de heer H.J. Casterop uit Doornenburg, die met zijn gezin van vijf personen woont in een  armzalige krotwoning. Natuurlijk wilde hij graag een ander huis, want prettig is het wonen in dit krot bepaald niet, en dus antwoordde hij maar ” ja “. De gevolgen ? Het is zover dat de bouwvakarbeiders van Doornenburg in hun vrije tijd een nieuw huis voor hun invalide collega zullen bouwen. Hun prachtige initiatief heeft inmiddels al weerklank gevonden ook, want een aannemer is bereid om  – zonder er aan te verdienen zijn medewerking te verlenen. Verder  hebben zich al de steenfabrikanten en de technische staf van de gemeente Bemmel van hun beste zijde laten . Nu de raad van Bemmel gisteren bovendien voor de bouw van de woning een toeslag van 30 % op de rijkspremie voor woningbouw heeft verleend, zal het wel niet lang meer duren, voordat enkele  tientallen werkers hun vrije avonden zullen opofferen om een plaatsgenoot uit de nood te helpen”. 

 

En uit de Gelderlander van 19 juli 1956…

“Deze twee bouwsels, links een oude krot, rechts een vriendelijk nieuw huisje, staan in het Betuwse Doornenburg. Is dat zoiets bijzonders ? Zo op het eerste oog niet, maar er gaat wel iets bijzonders mee gepaard. Dat mooie huisje rechts, waarvan er ogenschijnlijk dertien in een dozijn gaan, hebben de Doornenburgse bouwvakarbeiders in hun vrije tijd gebouwd voor hun invalide collega Casterop, die het met zijn gezin van vijf personen onmogelijk meer in het oude krot links kon bolwerken. Het nieuwe huisje stond er in acht weken, fabrikanten, aannemer, gemeentelijke instanties: iedereen werkte er spontaan om deze minder fortuinlijke medemens uit de misère te helpen. Over een paar dagen bekijkt hij het leven vanuit een zonnige huiskamer”.

2 Comments

    • Henk, tot 1954 konden wij bij jullie af en toe water halen als de pomp bij ons in de keuken van het veerhuis niet genoeg water gaf. Ook konden wij bij Jan Wieland water halen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*