A15 tolheffing gaat door

Zo. De kogel is over de brug. De A15 brug die in 2022 over het Pááánders Kanaal komt te liggen dus.
Want volgens onze regiobode gaat de aanleg van tolheffing voorzieningen op de brug een slordige 18 miljoen euri kosten. En dat geld moet natuurlijk terugverdiend worden!

Een ritje over de A15 bij ons in de achtertuin gaat dan € 1,18 per keer kosten, aldus de berekeningen van de krant. Tolgeld dus. Naast benzine enzo.

Daarvoor moeten automobilisten allereerst een account aanmaken. Het bedrag wordt vervolgens via elektronische tolheffing afgeschreven van uw bankrekening. Of het systeem ook werkt voor buitenlandse auto’s is niet bekend.

In totaal moet 289 miljoen (voor de aanleg van de brug) plus 18 miljoen (voor de aanleg van de tolheffing organisatie) via tol worden gefinancierd. Tolheffing is vrij uniek in Nederland. Daarbij komen dan jaarlijks ook nog een slordige 4 miljoen aan onderhoudskosten.
Schattingen door het ministerie spreken van een jaarlijkse opbrengst tussen 42 en 46 miljoen euro. Dat betekent dat na 9 jaar de kosten zijn terugverdiend en er winst gemaakt gaat worden. Na 15 jaar heeft de brug een slordige kwart miljard euri opgeleverd!

Helaas weten we allemaal al te goed hoe onze overheid de financiën van automatiseringsprojecten in de hand heeft, dus de daadwerkelijke kosten zullen wel véél te laag en de opbrengsten véél te hoog zijn begroot. Waardoor de ritprijs van € 1,18 in werkelijkheid een veelvoud hiervan wordt en de Gelderlanders de proeftuin van Verkeer en Waterstaat grotendeels mogen financieren.

U snappum… als u werkt bôve ôver ut woater hèèr in de Achterhoek dan wordt het een dure grap om daar alleen al te komen. Weer een melkkoetje voor Verkeer en Waterstaat.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*