Opgeblazen luchtkasteel

Zucht. Weet je wanneer het écht komkommertijd is voor de Nederlandse media? Als er in de zaterdagkrant vier (4!!) artikelen staan over een ingetrokken huurovereenkomst!

Onze regiobode pakt vandaag op volle oorlogssterkte uit over de ‘kasteelrel’ van Doornenburg alsof er aliens zijn geland. Een door –  naarstig naar nieuws zoekende – stukjesschrijvers opgeblazen verhaal dat de voltallige redactie wel errug hoog moet zitten. Want hoe graag wil je de ‘rel’ door de strot van de lezers duwen na ‘een week vol publicaties en onthullingen’?

De aard van de artikelen van vandaag lijkt echter een hele ander gevoel op te roepen dan waarover feitelijk bericht wordt. De kop “Doornenburg onneembare vesting” zegt in chocoladevette letters eigenlijk al met welke ogen onze ‘onafhankelijke’ pers kijkt, en ook het openingsartikel (“Waar gaat burgemeester Schuurmans nu wonen”) in de Betuwe editie bevestigt het: een burgemeester van Lingewaard hoort in ieder geval niet in Doornenburg!

Alternatieve woonruimte in Lingewaard is volgens de krant ruim voorhanden. In Huessen. In Gendt. In Bemmel. Maar laat dat vooral niet in een kleine kern als Doornenburg zijn!

Dat de burgemeester al bij haar aanstelling in 2013 aangaf het liefst in Doornenburg te willen wonen heeft toen blijkbaar alle seinen al op rood gezet. Het bericht van 20 juli jl. dat de burgemeester van Lingewaard in kasteel Doornenburg ging wonen moet dan ook veel gemengde gevoelens hebben losgemaakt bij niet-Doornenburgers.

Gevoelens van ongeloof. Afkeur. Jaloezie wellicht. Burgemeester in dát gat? Maar wel in een kasteel?

Een huurgeschil tussen twee partijen – waarin de burgemeester dus géén partij is maar haar naam wel valt – is dan blijkbaar dé oplossing, zeker als het (voormalige) kasteelbestuur tegenstrijdige berichten de wereld in helpt. En als ook een matig getalenteerde, gefrustreerde fractievoorzitter meent de boel politiek op scherp te zetten is de rel compleet.

Jammer dat burgemeester Schuurmans ons dorp op een dergelijke wijze moet verlaten. Haar besluit getuigt echter van grote klasse en snoert iedereen de mond die twijfels over integriteit heeft.

Het zou voor het eerst in de 1200-jarige geschiedenis van Doornenburg zijn geweest dat een burgemeester daar zou komen wonen en niet zoals tot nu toe ‘op stand’ (en afstand) in Bemmel, Gendt of Huessen. Net als de meeste kasteelbestuurders trouwens, die veelal ook ver weg van Lingewaard wonen.

Ik denk dat de burgemeester daar nu óók vast héél graag zou willen zitten.

 

4 Comments

  1. Binnenkort komen er duizenden toeristen uit het hele land om het kasteel van dichtbij te bekijken naar aanleiding van de “Doornenburgse Soap” Misschien komt het kasteel zo uit de rode cijfers !
    Wie zitten er in het bestuur van het kasteel ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*