Doornenburgs Dialect (9)

Omdat het vakantietijd is en DeDoornenburger lekker met de vuutjes in de Indische Oceaan baddert gaan we komende tijd even op herhalingscursus ‘Doornenburgs Dialect’.

Kent u ze nog?

Doornenburgs Dialect! Een onregelmatig verschijnende lijst van Doornenburgse dialectwoorden zoals die door Vàt en Moet in lang vervlogen tijden werden gebezigd.

Vandaag deel 9:

MUUSKAPOT

(bijvoeglijk naamwoord) Letterlijk: muisdood. Doodmoe, uitgeput, afgedraaid, afgemat, afgepeigerd, afgesloofd, bekaf, dood, doodop, geradbraakt, gevloerd, kapot, murw, op, pompaf, total loss, uitgevloerd. Kortom: gij hèd ut HE-LE-MAAL GEHAD!

Kjèl kjel, ik bun muuskapot” werd vorige eeuw nogal vaak gehoord door moeder de vrouw als vàt weer thuiskwam na een dag van KEI- en KEIhard werken. Op het land. Of de steenfabriek.
En dan kreeg hij thuis nog even als bonus het klusje om vóór het donker het land nog um te spoajje. Ja lezertjes, DAT waren nog eens tijden!

Niks geen Heel Holland Bakt of De Wereld Draait Door kijken met de eugskes dicht. WERKEN van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat!! En dan muuskapot in de bedstee vallen, als een muisje in een muizenval. Onbegrijpelijk dat er in die barre tijden nog van die grote kinderrijke gezinnen ontstonden…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*