Lingewaard doet ’tikkie trug’ naar minister

De gemeente Lingewaard werd onlangs door minister Ronald Plasterk (PvdA) op de vingers getikt omdat er achter zijn rug om gewerkt zou worden aan een experimentele ‘stemapp’. Een programma voor op pc’s, smartphones en tablets waarmee veilig zou kunnen worden gestemd.

Samen met een handvol Nederlandse gemeenten had Lingewaard eens goed gekeken naar Estland waar deze moderne vorm van stemmen allang gemeengoed is. In de Gelderse regiobode van zaterdag 27 mei jl. betoogt burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard het nut van digitaal stemmen.

Want – laten we eerlijk zijn – het kleuren met een rood potloodje en vervolgens het handmatig tellen van de oversized stemlijsten kan eigenlijk niet meer anno 2017! Als we foto’s kunnen maken van wat er miljarden jaren geleden in het heelal gebeurde dan moet het elektronisch invullen van een stembriefje toch niet zo moeilijk zijn, toch? “Wat 1 Tegen Honderd kan, kunnen wij óók” moet onze burgemeester gedacht hebben.

En terecht! Het commentaar van Plasterk dat een stemapp ‘nu veel te onveilig is’ mag het experimenteren hiermee natuurlijk niet tegenhouden. Betrouwbaarheid en veiligheid staan voorop. En bovendien kun je leren van de ervaringen in Estland.

Als je meer mensen – senioren, zieken, gehandicapten maar ook jongeren die weinig interesse hebben in politiek – wilt bereiken en enthousiasmeren voor politiek en maatschappelijke betrokkenheid wilt bevorderen is deze digitale stap er eentje in de goede richting. Het is eenvoudig, goedkoop (geen inzet van ambtenaren!), supersnel en je kunt stemmen vanuit je luie stoel en dus blijft je kapsel droog. Wat wil je nog meer?

Plasterk zou er juist blij mee moeten zijn. Sterker nog… hij zou moeten beseffen dat juist HIJ die stap had moeten zetten als verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken. Sinds de stemcomputer in 2009 werd afgeschaft is er tot op heden geen enkele ontwikkeling op dit gebied door hem geëffectueerd. Jarenlang roepen dat het onveilig is zonder oplossingen aandragen riekt naar pluche-zitten en navelstaren. Goed dat Lingewaard hier niet in meegaat.

Mening vormen? Voor- en tegenstanders gaan bij BNR Radio HIERO nog èkkes op de virtuele vuist. Het complete artikel door onze burgemeester vindt u in de (papieren!) Gelderlander van 27 mei 2017 (Weekend bijlage pag.20).

bron foto’s: wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*