Over loslopende honden en natuur…

Loslopende honden in de polders van Lingewaard houden de gemoederen flink bezig, zo lazen we in onze regiobode. Sterker nog: als we de krant mogen geloven wordt er zelfs jacht gemaakt op de eigenaren van de loslopende woefblaffers.

Loslopende honden zijn blijkbaar een doorn in het oog van natuurbeheerders en omwonenden. De vondst van een doodgebeten ree bij Doornenburg vorige maand brengt de discussie over handhaving dan ook weer flink op gang.

Natuurlijk is het niet goed te praten dat loslopende honden schade aanrichten, zeker niet in een kunstmatig aangelegd natuurgebied als de Gelderse Poort. Aan de andere kant moet zo’n dier kunnen rennen. Altijd aangelijnd uitlaten – zoals sommige natuurliefhebbers voorstellen – is geen reële optie, want waarom gebeurt dat dan ook niet met bijvoorbeeld katten die regelmatig andermans tuinen volschijten beschadigen en vogels, k0nijnen, kuikens en eendjes doodbijten?

In stedelijke gebieden is vaak een vrij losloopgebied voor honden aangewezen. In Lingewaard ontbreekt die volledig. Vreemd met zoveel vrije ruimte om ons heen. Ook is vaak volstrekt onduidelijk waar en wanneer een hond los mag lopen. Volgens de wet uitsluitend op daarvoor aangewezen plaatsen. Maar die ontbreken dus in Lingewaard.

In een land dat overloopt van regeltjes, wetjes en bepalingen wordt de vrijheid van mens en dier nog meer beperkt bij een heksenjacht op hondeneigenaren. Voorkom agressie en schade door losloop stroken aan te wijzen. Dat geeft duidelijkheid, vrijheid en veiligheid. Voor honden en voor de rest van de natuur.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*