Dodenherdenking 2017

Doornenburg, 4 mei 2017: Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Pannerdenseweg

Een koude wind liet de halfstok hangende vlag bij het oorlogsmonument alle kanten op wapperen toen een bonte stoet arriveerde.

Harmonie, schutterij, voorgangers, koren en overige aanwezigen marcheerden donderdagavond vanaf de Doornenburgse Martinuskerk richting monument om deel te nemen aan de Nationale Dodenherdenking ’40-’45.

Een moment van herinnering en stilte. Een moment van woorden over vroeger en nu. En een moment waarin heden en verleden elkaar raakten.

Ondanks de kou en de wind waren veel durpelingen aanwezig bij dat moment. Tröter Mathias Elbers blies de Last Post en zette daarmee de twee minuten stilte in die alleen verstoord werd door kwetterende vogels en een spelend minimensje. Lidy Willemsen praatte als voorzitster van het Oranjecomité de bijeenkomst aan elkaar.

De namen van de gevallen durpelingen in WOII werden voorgelezen door Hidde Vermaas. En woorden werden gesproken door kinderen van basisschool de Doornick, die het monument hebben geadopteerd als ‘Tuin van de Vrijheid‘.

Wethouder Helga Witjes sprak namens de gemeente over de waarde van vrijheid, waarna het tijd was voor het leggen van de bloemen.

Een indrukwekkende bijeenkomst door de gesproken woorden, de bloemen, de prima organisatie en de aanwezigheid van zoveel aanwezigen. En – dat ziet u ook op onderstaande foto’s – niet alleen van ouderen maar vooral ook van jongeren. Want de ellende die oorlog brengt mag niemand vergeten.

De start van het groeiproject ‘Tuin van de Vrijheid’, dat dit jaar door de Doornick is geadopteerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*